La prevenció redueix un 30% l’obesitat infantil

La prevenció en salut pública a les escoles funciona. És el que es desprèn dels resultats del programa de prevenció de l’obesitat infantil a Barcelona (POIBA), que des de fa dos anys s’aplica en un centenar d’escoles de la ciutat entre més de 4.000 escolars de tercer i quart de primària, i que ha aconseguit evitar l’obesitat en un de cada tres nens. Concretament, ha evitat que un 36,7% de les criatures que han participat en el programa s’hagin convertit en obeses. “Si no féssim res, aquests nens evolucionarien espontàniament cap a l’obesitat, per això intervenim”, va destacar el coordinador del programa, Carlos Ariza.
La incidència de l’obesitat és un 7,3% menor entre els nens que han seguit el programa, i la diferència augmenta fins a l’11,2% si se segueixen estrictament les recomanacions. Però les millores són menors en les escoles de nivell socioeconòmic baix, on la incidència de l’obesitat infantil és més gran. Ariza ho atribueix a més dificultats d’accés a aliments saludables i activitats físiques, així com a més problemes dels pares per conciliar vida familiar i laboral.
Menys televisió i més exercici
La intervenció a les escoles consisteix a promoure l’activitat física adequada -mínim d’una hora al dia-, el descans -d’entre 9 i 10 hores de son-, una alimentació equilibrada i un màxim de dues hores d’exposició a la televisió, els videojocs o les xarxes socials. Els nens que hi han participat han augmentat la freqüència de consum d’aigua, carn, fruita i verdures i han reduït el consum de dolços i patates fregides. Davant dels bons resultats, el programa, que impulsen l’Agència de Salut Pública i l’Ajuntament de Barcelona, s’estendrà a totes les escoles i en alumnes a partir de tres anys.
article original de diari ARA 6 de maig 2014

http://www.ara.cat/premium/societat/prevencio-redueix-lobesitat-infantil_0_1133286688.html

Comentarios