DIA MUNDIAL DE LA FIBROMIÀLGIA 2015

L’EAP Roquetes-Canteres de Barcelona ciutat participa en la dinamització d’una obra de teatre sobre la fibromiàlgia, per ajudar a acceptar-la a les persones que la pateixen.

• ¡Engánchate al carro! Convivir con la fibromialgia és el títol de la peça de teatre que s’estrena el diumenge 10 de maig, coincidint amb el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de la Fatiga Crònica (12 de maig) i que tindrà una segona representació el 16 de maig.
• Des de l’EAP Roquetes-Canteres es va impulsar aquest projecte, animant al grup de fibromiàlgia del barri i en col•laboració amb el Grup de Teatre Eclipse i la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements de Nou Barris, ja que es considera que el teatre social és una bona eina per alliberar del cercle de malestar les persones afectades per problemes crònics de salut.
Des de fa més d’un any que les participants del Grup de Fibromiàlgies del barri de Roquetes, grup creat fa uns anys per donar suport a les persones que pateixen la malaltia i que es reunia mensualment al CAP Roquetes-Canteres, amb el recolzament i impuls dels professionals del l’EAP, van passar a l’acció i van encoratjar el Grup de Teatre Eclipse per fer realitat el projecte d’una obra de teatre social, per tractar des d’una òptica positiva la malaltia de la fibromiàlgia. I ho han fet amb l’objectiu de donar suport a totes aquelles persones que conviuen amb ella i als seus familiars i fent servir com a fil conductor del text de l’obra una teràpia de grup.

¡Engánchate al carro! Convivir con la fibromialgia és el resultat de l’esforç conjunt de professionals, entitats i persones afectades per la malaltia, endegat en el marc del Pla Comunitari de Roquetes per les diverses entitats que el formen entre les que s’inclouen la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements de Nou Barris i l’EAP Roquetes-Canteres, amb la col•laboració del Grup de Teatre Eclipse, els integrants del qual han materialitzat l’obra.

Basada en fets reals i mitjançant la comèdia i la ironia, l’obra ajuda a comprendre els motius de la fibromiàlgia o la fatiga crònica i, fonamentalment, intenta que totes aquelles persones que pateixen d’aquestes patologies les acceptin, arribin a superar-se a sí mateixes i aprenguin a conviure-hi.

El llibret de l’obra ha estat escrit per l’ocasió per José W. Cañamero, del Grup de Teatre Eclipse, que actualment també és el responsable de la direcció. I, en el vessant mèdica, el text ha rebut l’assessoria dels metges de família i de la direcció de l’EAP Roquetes-Canteres.

El suport de la Taula de Salut del Pla Comunitari i la participació activa de l’EAP Roquetes-Canteres en aquest projecte de teatre social forma part de l’estratègia de treball comunitari dels seus professionals –i de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat globalment– de vincular les persones amb problemes de salut bio-psicosocials amb les activitats associatives, culturals, esportives o de lleure que promou la pròpia comunitat. Ja que l’establiment d’aquests vincles dinàmics amb les entitats de l’entorn comunitari immediat, permeten enfortir els factors socials de promoció i protecció de la salut i propicien beneficis en la salut emocional, però també física i social, i per tant, generen una millor qualitat de vida del conjunt dels ciutadans del barri.


Una malaltia crònica que afecta especialment les dones
La fibromiàlgia es caracteritza per dolor crònic generalitzat a tot el cos, amb predomini als músculs i a l'esquena i amb presència d'una exagerada i extensa sensibilitat local a la pressió en múltiples punts.
La fibromiàlgia és una malaltia freqüent especialment entre les dones (4,2 % de dones i 0,2 % d'homes afectats a la població espanyola), i sovint s'acompanya de cansament, trastorns del son i de l'estat d'ànim, símptomes digestius i mal de cap, entre d'altres. Per tot això, pot afectar significativament la qualitat de vida de les persones que la pateixen i tenir un important impacte personal, familiar, laboral i social. Malgrat que en els darrers anys s'està investigant a fons aquesta malaltia, encara resten moltes incògnites sobre les seves causes i els mecanismes que influeixen en el seu desenvolupament.
La fibromiàlgia (FM), la síndrome de fatiga crònica (SFC) i la sensibilitat química múltiple (SQM) són considerades malalties diferents, tot i que presenten símptomes comuns i, en un alt percentatge de pacients, aquestes tres patologies se sobreposen.


Barcelona, 7 de maig de 2015


Més informació:

¡Engánchate al carro! Convivir con la fibromialgia. Entrada gratuïta
10 de maig, 18h, Residència de la Gent Gran de Trinitat Nova: c. Fosca, 4-8.
16 de maig, 18h, Centre Cívic Zona Nord: c. Vallcivera, 14.
• @apicsbcn
• Blog de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS

Comentarios